Angajații români au dreptul la un concediu de odihnă anual de minimum 20 de zile, un aspect esențial reglementat de Codul Muncii. Începând cu anul 2025, este important ca toți salariații să planifice eficient zilele de concediu pentru a evita acumularea lor.
Concediul de odihnă este un drept garantat, iar angajatorii trebuie să respecte legislația în vigoare. Conform Codului Muncii, angajații care nu își utilizează zilele de concediu din anul precedent pot solicita acordarea acestora până la data de 30 iunie a anului următor. În cazul în care nu se poate efectua concediul, angajatorul are obligația de a-l acorda în termen de 18 luni.
Este esențial ca angajatorii să permită salariaților să își ia o parte din concediu, conform programărilor stabilite. De asemenea, este recomandat ca fiecare angajat să efectueze cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt într-un an.
În situația în care angajatorul nu respectă aceste prevederi, angajații pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă și pot acționa în instanță, dacă este necesar. O comunicare deschisă între angajatori și angajați este crucială pentru o gestionare eficientă a concediilor de odihnă.
Citeste tot articolul
Citeste tot articolul… – Sursa Botosaneanul.ro
contact: [email protected]