În vreme ce Europa de Vest face din transportul feroviar o prioritate, România pare să trăiască încă sub umbra epocii Ceaușescu cu o rețea feroviară majoritar învechită.
În ciuda eforturilor de modernizare a infrastructurii feroviare din România după aderarea la Uniunea Europeană, progresele sunt insuficiente. Conform datelor CFR SA, după 1989, doar 655 de kilometri din cei peste 19.000 de kilometri de cale ferată au fost modernizați. Recent, doar 78 de kilometri au fost îmbunătățiți în ultimul an, iar planurile pentru 2025 sunt de a reabilita aproximativ 1.200 de kilometri, un record pentru ultimele decenii, din fonduri europene.
Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociaţiei Pro Infrastructura, critică lipsa de interes politic și social pentru dezvoltarea rețelei feroviare, subliniind că populația preferă transportul rutier. Contrar tendințelor vest-europene, unde trenul este o alternativă populară și ecologică, România se confruntă cu o infrastructură feroviară învechită și neadaptată nevoilor actuale.
Această situație pune România într-o poziție nefavorabilă comparativ cu alte țări europene, unde transportul feroviar este nu doar o prioritate, ci și o preferință evidentă în rândul cetățenilor. Investițiile masive și schimbarea mentalității sunt esențiale pentru revitalizarea sectorului și redobândirea încrederii publicului în serviciile feroviare.
Citeste tot articolul
Citește mai mult – Sursa Google News
contact: [email protected]