În noaptea de 29 noiembrie, granițele dintre lumi se subțiază, dând naștere la o serie de fenomene supranaturale în sărbătoarea Sfântului Andrei. Descoperiți cum tradițiile și superstițiile populare își păstrează viabilitatea, înfățișându-ne o lume în care magicul și misticul încă mai au un cuvânt de spus.
Sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei sau Sântandrei aduce cu sine nu doar comemorarea creștină, ci și valorificarea unui mozaic de obișnuințe arhaice și credințe populare. Noaptea dintre 29 și 30 noiembrie este învăluită în mister, fiind considerată o poartă către lumea celor trecuți în neființă, dar și un timp propice pentru ghicirea viitorului și protecție spirituală.
Ritualuri precum păzirea gospodăriei cu ajutorul usturoiului, semn clasic de alungare a spiritelor malefice, încolțirea grâului care prezice prosperitatea anului viitor, sau diverse metode de divinație practicate de fetele nemăritate pentru a-și afla ursitul, continuă să-și facă loc printre manifestările contemporane ale acestei sărbători.
Sărbătoarea este un amestec fascinant între speranță și teamă, protecție și haos, magic și mistic. Superstițiile care învăluie această noapte – de la lupii care vorbesc până la strigoii care cutreieră liber – oglindesc o comuniune arhaică a omului cu natura și lumea spirituală, rămânând profund înrădăcinate în conștiința colectivă în zonele rurale ale României.
Citeste tot articolul
Citește mai mult – Sursa Google News
contact: medialux85@gmail.com