În cadrul unei ceremonii recente, Partidul Național Conservator Român (PNCR) și-a depus candidaturile la Botoșani pentru alegerile parlamentare, iar printre cei care vor lupta pentru un loc în Camera Deputaților se află și celebrul artist botoșănean Bogdan Ota. Cunoscut pe plan internațional pentru realizările sale muzicale, Ota a surprins prin decizia de a intra în politică, motivându-și hotărârea într-un interviu acordat pentru Botoșani Expres.
În interviu, Bogdan Ota a vorbit despre implicarea sa în politică și despre cum dorește să îmbine arta și cultura cu activitatea legislativă. Iată care sunt principalele puncte discutate:
Întrebare: În ce fel credeți că arta și cultura pot juca un rol mai important în viața politică și socială a țării?
Răspuns: Cultura nu este reprezentată doar de filarmonică, teatru și arte plastice. Este o componentă vitală a identității unei națiuni. Cultura include și muzica pop, manelele, stand-up comedy, cinematografia românească, moda și arta culinară românească. Totul este cultură. Vreau să protejez și să promovez identitatea națională. Rolul unui conservator este să păstreze valorile autentice pe care se clădește cultura și să le apere în fața tentativelor globale de preluare ostilă și dizolvare într-un spectru global lipsit de identitate.
Întrebare: Cum reacționați la cei care vă văd candidatura ca un simplu pas oportunist în politică?
Răspuns: Nu reacționez. Fiecare crede ce vrea despre mine. Despre ce oportunități vorbim? Bani? Nu pot câștiga din politică cât câștig din concertele mele. Eu nu mă implic politic pentru bani. Am bani, am case, am mașini, am exact atâta faimă cât am vrut să am. Dar am și copii, și mă uit cu îngrijorare că, dacă nu acționăm repede, o să-mi cresc copiii într-o lume lipsită de valori și moralitate.
Întrebare: Ce soluții aveți pentru a sprijini tinerii artiști și pentru a revitaliza scena culturală din România?
Răspuns: Soluția e simplă: în prima fază, promovare locală și regională prin concursuri și manifestări artistice sponsorizate de guvern, apoi extinderea acestora la scară națională și internațională prin târguri, expoziții sau alte manifestări de profil. Dacă lăsăm doar capitala să dicteze ce se întâmplă în arta noastră, ne merităm soarta. Acolo sunt alte grupuri de interese, dezinteresate de cultura din provincie.
Întrebare: De ce ați ales să candidați din partea Partidului Național Conservator Român (PNCR)?
Răspuns: M-a bucurat nespus înființarea PNCR. Eu sunt un conservator, de dreapta. Întotdeauna am fost, o știe toată lumea. Nu am făcut până acum declarații politice în România, deoarece nu găsisem o platformă pe gustul meu cu care să mă asociez. În America, am votat Republican și am susținut dreapta republicană. Valorile PNCR sunt aliniate cu ale mele și cred în ele.
Întrebare: Care sunt principalele proiecte sau inițiative legislative pe care doriți să le promovați în Parlament?
Răspuns: Idei sunt multe, dar mă voi concentra pe cele realizabile. Primul lucru în care vreau să mă implic va fi cel mai dificil de realizat: să simplific programa școlară. Ce se întâmplă acum în școli este inadmisibil și știu că este intenționat. Copiii nu mai fac teme acasă; părinții le fac. În clasa a 2-a sunt la nivelul la care generația mea era în clasa a 4-a. Acest lucru a alimentat industria meditațiilor la domiciliu și a transformat copilăria și școala într-un coșmar. Avem cumva mai mulți absolvenți de bacalaureat? Mai mulți intelectuali? Mai mulți copii dornici să citească? Bineînțeles că nu. Sistemul de educație are un singur scop: să creeze o generație de votanți fără gândire critică. De aici pleacă problemele țării.
Întrebare: Considerați că experiența dumneavoastră internațională vă oferă o perspectivă diferită asupra problemelor din România?
Răspuns: Da. Aproape 9 ani în SUA, 1 an în UK și altul în Norvegia m-au ajutat să văd ce ar fi bine pentru țara noastră și ce nu. Faptul că am petrecut ani de zile într-un mediu sănătos de dreapta, alături de oameni muncitori și credincioși, m-a ajutat să devin cel din fața dumneavoastră, de pe scenă și de la televizor.
Partidul lui Cristian Terheș, candidat la prezidențiale și președinte al PNCR, continuă să atragă susținători din diverse domenii, iar prezența lui Bogdan Ota pe listele pentru parlament demonstrează deschiderea partidului către figuri publice care vor să aducă schimbări semnificative în România.