Decizia CCR împinge România spre autocrație? Din motivarea CCR privind excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială rezultă că CCR și-a depășit atribuțiile, încălcând principiul separației puterilor.
Curtea Constituțională a României (CCR) se află în centrul unei controverse după ce a hotărât recent să o excludă pe Diana Șoșoacă din cursa pentru alegerile prezidențiale. Decizia a ridicat semne de întrebare cu privire la depășirea atribuțiilor CCR și la posibilitatea unei influențe politice asupra judecătorilor.
Potrivit relatărilor, cei cinci judecători implicați în această decizie au fost numiți în mare parte de Partidul Social Democrat (PSD) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Aceasta a alimentat speculațiile că hotărârea ar putea fi rezultatul unor ingerințe politice, ceea ce ar transforma România într-o „democrație controlată”, unde politica dictează iar instituțiile judiciare execută.
Excluderea Dianei Șoșoacă a fost extrem de controversată, mai ales că aceasta îndeplinea toate cerințele legale: avea peste 35 de ani, cetățenie română, locuia în țară, nu avea cazier și nu fusese condamnată la închisoare, prin urmare nu i-au fost suspendate drepturile electorale.
Acest caz aduce în discuție preocupările legate de potențialul abuz de putere al instituțiilor statului, ceea ce ar putea marca o nouă etapă în politica românească. Unii comentatori au exprimat temeri că această situație ar putea pregăti terenul pentru o autocrație, în care deciziile politice sunt mascate sub forma hotărârilor juridice.
Procesul de selecție și control al puterilor în sistemul democratic românesc este, astfel, din nou în centrul atenției publice, cu posibile implicații asupra viitoarei stabilități politico-instituționale a țării. Dezbaterea continuă să fie una fierbinte, atrăgând atenția susținătorilor democrației în întreaga țară.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- „www.monitorulbt.ro”
contact: [email protected]