Este realizat din lapte cu o aromă unică, cu gust floral și preparat după o rețetă secretă.
„Valea laptelui”
În extremitatea nordică a României se află un loc unicat în Europa. Este vorba despre ținutul Săveniului, din județul Botoșani, care alături de câteva comune învecinate se întinde de-a lungul văii Bașeului, un râu pitoresc care dă o notă aparte acestui teritoriu.
De altfel, acest loc binecuvântat mai ales cu pășuni bogate, ideale pentru creșterea vitelor, este locuit de cel puțin 4000 de ani, după cum arată și descoperirile arheologice din zonă. Tocmai datorită acestor caracteristice ale reliefului, cu ape curgătoare și câmpii mănoase, localnicii au dezvoltat o tradiție aparte a creșterii vacilor de lapte. Din laptele lor fac preparate, mai ales brânzeturi și cașcaval unicat, recunoscute inclusiv la nivel european.
Săveniul, Vlăsineștiul, Coțușca sau Drăgușeniul, fac parte dintr-un areal aparte, dominat de această vale a Bașeului, o adevărată „vale a laptelui”, datorită numărului mare de crescători de vaci de lapte. Numărul bovinelor în județul Botoșani, depășește 100.000 de capete, fiind pe locul doi la nivel național ca șeptel. De altfel, această ocupație este…