Nașterea Maicii Domnului: Tradiții și Semnificații
Pe 8 septembrie, credincioșii sărbătoresc una dintre cele mai importante zile ale creștinătății – Nașterea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mică. Aceasta este nu doar prima sărbătoare din noul an bisericesc început la 1 septembrie, ci și cea mai mare sărbătoare a toamnei. Potrivit tradiției, credincioșii merg la biserică pentru a se închina și a participa la slujbe dedicate Fecioarei Maria.
Legendele populare românești povestesc despre dorința arzătoare a lui Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, de a avea un copil. Considerați blestemați pentru că nu puteau avea copii, aceștia s-au rugat neîncetat lui Dumnezeu, fiind în final binecuvântați cu nașterea Mariei, înștiințați de Arhanghelul Gavriil. La vârsta de trei ani, Maria a fost dusă la Templu în semn de mulțumire către Dumnezeu.
În calendarul arhaic, sărbătoarea este echivalentă cu sfârșitul verii și începutul toamnei. De acum înainte, frigul și ploile pot să se instaleze, iar activitățile agricole specifice toamnei se intensifică. De asemenea, ziua de 8 septembrie marchează începutul strângerii roadelor și culesului viilor.
În multe regiuni din țară sunt organizate târguri și iarmaroace, însoțite de cântece și petreceri câmpenești. Tradiția populară recomandă colectarea plantelor medicinale până în această zi pentru a-și păstra puterile tămăduitoare.
Totodată, sărbătoarea este însoțită de diverse superstiții. Este interzis lucrul în gospodărie și pe câmp în zilele de 7, 8 și 9 septembrie, cunoscute drept “cercurile Sfintei Marii”. Femeile care vor să nască ușor sunt îndemnate să se roage pentru binecuvântare, iar celor care aprind focul cu două zile înainte de sărbătoare li se prevestesc întâmplări nefericite.
Se mai spune că dacă în această zi înfloresc pomii, toamna va fi lungă și frumoasă. În cazul în care plouă, toamna va fi ploioasă și friguroasă. Între sărbătorile celor două Marii, se crede că bruma nu se așterne peste culturi.
Nașterea Maicii Domnului este astfel o sărbătoare complexă, încărcată de tradiții și semnificații importante pentru credincioși.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- „www.botosaninews.ro”
contact: medialux85@gmail.com