Descoperire Arheologică Excepțională în Pădurea Aluniș din Botoșani
Un colier celtic și două fragmente de podoabe, datând din jurul anului 500 î.Hr., au fost descoperite recent de trei bărbați în pădurea Aluniș din județul Botoșani. Cei trei au obținut autorizație de cercetare arheologică în urmă cu doi ani, iar dacă autenticitatea pieselor se confirmă, valoarea acestora ar putea fi inestimabilă.
Pentru amatorii detectării de comori, descoperirea reprezintă un veritabil trofeu arheologic. „Este locul unde am găsit tezaurul. În groapa asta am găsit colierul celtic”, a explicat unul dintre bărbați. Cei trei și-au unit forțele dintr-o pasiune comună pentru detectarea comorilor ascunse în sol și, până acum, au descoperit mai multe obiecte, dar niciuna la fel de valoroasă ca noile artefacte.
Eugen Peiu, unul dintre descoperitori, a declarat că, de obicei, găsesc monede din diverse perioade istorice, dar nimic atât de remarcabil. Toate obiectele descoperite recent au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Botoșani. „Ne-am dat seama imediat că e ceva de interes patrimonial și am decis să nu o curățăm, să nu-i facem nimic și să mergem direct la autorități”, a declarat Peiu.
Marius Mihăilescu, inspector din cadrul direcției de cultură Botoșani, a explicat că, dacă se constată valoarea excepțională a obiectelor, acestea vor fi clasate ca bunuri culturale mobile și vor fi incluse în patrimoniul cultural național sau în tezaur. Conform legii, descoperitorii ar putea primi între 30 și 45% din valoarea bunurilor autentice.
O descoperire similară a avut loc în 2017, în Miroslava, județul Iași, însă acea piesă era mult mai degradată. Rămâne de văzut dacă comitetul de specialiști va confirma autentificitatea și va evalua valoarea noilor descoperiri.
Această descoperire ar putea adăuga o nouă pagină în istoria arheologică a zonei și ar putea aduce noi perspective asupra civilizațiilor antice care au populat aceste teritorii.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- „www.botosaninews.ro”
contact: [email protected]