Hidrologii au anunțat că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut, Siret și afluenții acestora și au instituit cod galben de astăzi la ora 13:00 și până mâine, la ora 10:00. Fenomenele prognozate includ scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.
În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a posibilelor situații de urgență. Evoluția fenomenelor hidrologice prognozate este monitorizată permanent atât prin Centrul Operațional al inspectoratului, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, cetățenii sunt sfătuiți să curețe șanțurile și rigolele de scurgere pentru a permite evacuarea apelor pluviale și să nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregătit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, disponibilă gratuit în Google Play Store și AppStore.
Autoritățile fac un apel către cetățeni să fie precauți și să respecte măsurile de siguranță impuse în această perioadă. Cetățenii sunt sfătuiți să urmărească evoluția situației meteorologice și să se informeze din surse oficiale pentru a evita eventualele neplăceri sau pericole.
În caz de nevoie, cetățenii pot apela numărul de urgență 112 pentru a solicita intervenția echipelor specializate. Este important ca fiecare persoană să fie pregătită pentru a face față condițiilor meteorologice extreme și să acționeze responsabil pentru propria siguranță și a celor din jur.
Pe fondul avertizării emise de hidrologi, autoritățile locale și centrale sunt vigilente și pregătite să acționeze prompt în situatii de urgență. Colaborarea și comunicarea între diferitele structuri implicate sunt esențiale pentru a asigura protecția comunității și limitarea impactului fenomenelor meteorologice extreme.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- „www.gazetabt.ro”
contact: [email protected]