Anul 2022 marchează începutul campaniei de împăduriri, o activitate prioritară pentru Direcția Silvică Botoșani. Perioada „LUNA PLANTĂRII ARBORILOR“ se desfășoară între 15 martie – 15 aprilie, fiind dedicată silvicultorilor care desfășoară o serie de activități menite să sublinieze importanța pădurii în societatea actuală. În acest interval, silvicultorii desfășoară acțiuni precum împădurirea terenurilor goale, igienizarea lizierelor și a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, cu implicarea ONG-urilor și a generației tinere.
Fondul forestier actual al județului Botoșani are o suprafață de 56333 ha și este situat în partea nord-estică a României, întinzându-se altitudinal de la 60 m (Lunca Prutului) la 580 m (culmea Holmului). Direcția Silvică Botoșani gestionează 49092 ha de terenuri forestiere, cu peste 70% proprietate publică a statului. În 2022, regenerarea pădurilor reprezintă una dintre prioritățile direcției, având ca obiectiv asigurarea integrității și permanenței pădurilor.
Pentru campania de primăvară din 2022, Direcția Silvică Botoșani și-a propus să planteze peste 290 mii de puieți proveniți din pepinierele proprii. De asemenea, vor fi efectuate împăduriri integrale și completări în plantații, precum și lucrări de regenerare naturală în pădurile de stat. Pentru a asigura succesul acestei campanii, resursele materiale, umane și financiare sunt esențiale.
Resursele materiale includ pepiniere silvice moderne, care produc anual sute de mii de puieți forestieri și ornamentali. Pentru campania curentă, sunt prevăzute împăduriri în diverse zone ale județului Botoșani, cu accent pe pădurile rase sau ajunse la vârsta exploatabilității. Resursele umane necesare vor fi asigurate atât de angajații direcției, cât și de operatori economici specializați în activități silvice.
Pentru finanțarea activităților din campania de primăvară, Direcția Silvică Botoșani estimează un buget de aproximativ 806 mii lei. Aceste fonduri provin în principal din fonduri de conservare și regenerare asigurate de Romsilva și fonduri de ameliorare a terenurilor cu destinație silvică de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În ultimii 6 ani, direcția a regenerat peste 1500 ha de pădure, folosind peste 5 milioane de puieți forestieri.
În concluzie, campania de împăduriri din primăvara 2022 se anunță a fi un succes, cu participarea activă a silvicultorilor, a populației locale și a voluntarilor. Procesul de regenerare a pădurilor este esențial pentru menținerea echilibrului ecologic și conservarea biodiversității, fiind un pas important în protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare.
Sursa Foto Credit www.gazetabt.ro
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com