Alături de Hunedoara, Botoșani ocupă ultima poziție din țară în clasamentul creșterii salariului mediu net, realizat de zf.ro.
5%
este procentul cu care s-a mărit leafa în cele două județe menționate, în decembrie 2022 față de decembrie 2021
Tulcea, cu 6%, se află în imediata apropiere.
Interesant este însă că veniturile angajaților s-au mărit cel mai mult în județe cu un nivel de dezvoltare nu foarte depărtat de Botoșani.
Unde a crescut cel mai mult
Astfel, cea mai mare creștere a salariului mediu net a fost înregistrată de județul Gorj, de 24% în decembrie 2022 față de decembrie 2021, de la 3.400 de lei la 4.230 de lei mai exact.
În Brăila, salariul mediu a crescut cu 21%, până la puțin peste 3.500 de lei, iar în Covasna cu 19%, până la aproape 3.700 de lei net.
Cu toate acestea, salariile din aceste județe nu a atins valoarea salariului mediu net pe economie, care a ajuns la aproape 4.400 de lei net la finalul anului 2022. De altfel, doar patru județe au reușit să depășească salariul mediu net pe economie în decembrie 2022: Sibiu, Ilfov, Timiș, Cluj, cărora li se adaugă București.
Investiții mari, salarii mari
„Harta creșterilor salariale se suprapune pe harta investițiilor și a zonelor cu dezvoltare accelerată. Vorbim de marile centre urbane și zonele lor limitrofe : București – Ilfov și Cluj, cot la cot, cu o explozie economică uneori greu de gestionat din perspectivă salarială, apoi Timișoara și Iași, Brașov, Sibiu, Oradea. Dincolo de aceste zone, există în continuare o piață a muncii tensionată, dar investitorii sunt mai puțini și concurența nu-i așa acerbă”,
Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanță în resurse umane BPI România.
Clasamentul județelor în funcție de creșterile salariale are la bază datele făcute publice de Institutul Național de Statistică.
Urmărește-ne și pe Google News